Røyrvik - Umbukta
Dag 60, fredag 30 juli.
Røyrvik-Namsvatnet, 16 km asfalt
Båt over Namsvatnet til Vierma
Vierma - telt like sør for Gaukarvatnet
Distanse: 16 km+ 6 km = 22 km
Kart: Børgefjellet 1925/2
Voldsomt tordenvær i går kveld, himmelen lyste opp av lyn overalt og tordenen rullet mellom fjellene, regnet øste ned. Uværet roet seg utover natta. Godt å være i hus og ikke oppe på fjellet i uværet!
Tok farvel med Borgny og Fritz på Børgefjell gjestegård. Hyggelig verstskap. Sekkene våre ble kjørt til småbåthavna ved Namsvatnet av Kent Mortensen på Vistit Børgefjell. Han kjører sekkene til alle NPL'ere som er innom. Hvis man har gått på asfalt med sekk tror jeg man skjønner at det å få sekkehaik er en stor lettelse. En stor takk til Kent for at han kjørte sekkene våre de 16 km til Namsvatnet.
Turen til Namsvatnet gikk greit. Det var litt sol og litt regn. Ved småbåthavna er det laget et venterom med toalett og dusj. Det er et flott tiltak. Godt å sitte inne å spise lunch. Vi var gangske mange som skulle med båten over til andre siden. For å være sikker på å få plass må man ringe på forhånd og bestille plass. Vi gjorde det i går. Båtturen koster kr 200 pr person (kontanter). Glad for at vi ble med andre tur med båten og ikke den første. Det høljet ned i nesten en time. Da vi ble kjørt over regnet det ikke.
Spiste litt i en gapahuk som er bygd like ved der man går av båten. De som hadde vært der før oss hadde laget et stort bål på gruva, vi slokte det før vi gikk videre. I Børgefjell er det ingen merkede stier. Kent hadde hjulpet oss med å legge ei rute. Lurt å snakke med kjentfolk, da slipper man å gå seg helt fast! De første km er det mye myr og kjerr, gangske kronglete. I tillegg var det millioner av mygg som prøvde å spise oss opp. Å bruke vanlig myggmiddel er som å skvette vann på gåsa, de bryr seg ikke. Det engelske middelet vi hadde med har høyere konsentrasjon av gift og fungerer mye bedre, man trenger ikke smøre seg konstant. En gang holder. Mengden gift blir antakelig ikke så forskjellig når det kommer til stykket.
Fant oss en fin teltplass da vi nærmet oss Gaukarvatnet. Det var ikke noe problem å finne plass til to telt. Christine har med et lite telt til seg selv. Når vi skal gå sammen i 10 dager er det greit å ha to telt. Maten lager og spiser vi i vårt telt.
Dag 61, lørdag 31 juli
Telt sør for Gaukarvatnet - telt øst for Storskavlbekken
Distanse: 18 km
Kart: Børgefjellet 1925/2
Fikk et voldsomt regnvær på natta. Det var som om teltet stod inne i en dusj. Gaukarelva hadde doblet seg i størrelse i løpet av natta. Angret på at vi ikke hadde krysset den før vi slo opp teltene. Det første vi måtte gjøre etter vi startet å gå var å kle av oss sko og bukser og vade elva. Vannet gikk opp på lårene og var gangske stritt. Heldigvis var vannet "varmt".
Gikk hele dagen i et nydelig og lettgått høyfjellstereng. Tørt og fint å gå på moreneryggene. Skyene ødela litt for utsikten! Når man går uten sti går det saktere enn på merket løype, men det er artig. Man må se terrenget ann og legge løypa slik det faller seg naturlig. Holdt moreneryggene innover langs Gaukarvatnet og inn Gjevkerjabpe mot Kjukkelva. Gikk på høyresiden av Kjukkelvvatnet. Vadet elva i enden av vannet. Til vanlig kan man antakelig steingå elva nesten hvor som helst, i dag flommet vannet. Måtte av med både sko og bukser igjen. Vannet nådde godt opp på låret og strømmen var ganske stri. Vannet var ikke kaldt.
Det regnet et god del. Heldigvis var det opphold de gangene vi spiste (dvs vi spiste når det var opphold). Christine klarer seg godt, hun er ung og sterk. Sekken hennes veier 17 kg, men det klarer hun fint. Har smerter under tåballene, men det går over når vi stopper. Hyggelig å ha henne med på tur.
La oss i leir et par km fra Simskardelva på ca 760 moh. Turde ikke gå lavere, vet ikke om det er teltplasser i lavlandet. Håper på bedre vær i morgen, kunne vært artig å se Børgefjell. Grensa til Nordlang gikk ikke langt fra Gaukarvatnet. Nå er vi i Nordland!
Dag 62, søndag 1 august
Telt øst for Storskavlbekken - telt Harvassstua
Distanse: 30 km
Kart: Børgefjellet 1925/2 + Skarmodalen 2025/4
Lavt skydekke og regn, myr, kratt og mygg, men humøret er godt! Tungt terreng, stor overgang fra gårsdagens lettgåtte morenerygger. Slik er det å komme ned i lavlandet. Vi håpet på tørrking av sko og klær på Harvassstua - trodde det var ei åpen hytte der.
Dagens lengste strekk var fra kanten av Vestre Hundfjellet ned til brua over Tiplingelva, myr og trær, veldig vått. Brukte store deler av dagen på de første 12-13 km. Måtte vade Råtnoenjohke, ganske stri strøm, men ikke så dypt. Brua over Tiplingen var et kapittel for seg selv. Ikke akkurat av den solide sorten, men vi kom helskinnet over.
Klarte å finne stien fra Tiplingen over fjellet. Ikke helt enkel å følge i begynnelsen, men etterhvert ble den bedre. Turen over fjellet gikk greit, litt sårlig sikt innimellom pga regn. Glatte partier i nedstigningen pga alt regnet siste døgnene. Møtte to damer på vei til Østre Tiplinen. De kunne fortelle at det ikke var noen overnattingsmuligheter på Harvasstua, STOR skuffelse. I tillegg fortalte de at brua over Susna var ramlet ned i våres og ny bru var ennå ikke laget. Det betydde at vi måtte gå 1 km oppover fra den ødelagte brua til Eldsmoen for å finne ei anna bru. Deretter 1 km tilbake for å komme opp på veien. De siste km på vei var tunge, men vi kom fram. Christine hadde veldig vondt i føttene. Hun skiftet til joggesko på veien, det hjalp litt.
Satte opp teltene på Harvassstua. Han som har hus der kunne fortelle at nøkkelen til hytta er i Hattfjelldal. Han ville gjerne ha en nøkkel slik at folk som kom forbi kunne få overnatte, men samene som eide stedet ville ikke det. Satte opp teltene våre. Brukte stabburstrappa som depot og "tørleplass". Tente oss et lite bål som vi varmet oss ved. Da det begynte å pøsregne var det bare å krype til køys.
Mine Lundhags fungerer bra, får ikke gnagsår, men de er ikke videre vanntette. Jeg er våt på beina, men det er Jan Ole og Christine også. I slikt føre er det bare gummistøvler som ikke tar inn vann.
Dag 63, mandag 2 august
Telt Harvassstua - hytte Granneset camping (Eldor)
Distanse: 25 km
Kart: Skarmodalen 2025/4
Sov lenge (kl 8) , trengte å ta oss litt igjen etter gårsdagens strabaser og skuffelser. Lurte på om Granneset camping også bare var en illusjon!
Nydelig tur over fjellet til Daningen og enda vakrere terreng videre til Grannset. Stien kan være litt vrien å følge enkelte ganger, ikke helt profesjonell merking. Ved brua over Daningen var det ei lita bok vi kunne skrive oss inn i. Der så vi navnene til mange NPL'ere. Flott å gå oppover langs fossen fra Rotvatnet og ikke mindre vakkert innover dalen langs Rotvatnset. Er dette norges best bevarte hemmelighet. Lettgått terreng og utrolig vakker natur, men ingen mennesker! Børgefjell er fint, men dette er ennå finere.
Stien går bratt ned til Heggneset. Der er gården som lå der restaurert, men stengt så man kan ikke gå inn og se. Elva er så stor at det er umulig å vade den der. Men det var ingen merking til brua, så vidt vi kunne se. Prøvde å ringe til Granneset camping, men mobilene var døde (det viste seg at lynet hadde slått ut senderne i området).
Dag 64, tirsdag 3 august
Hytte Granneset - hytte Tverrelvnes/Garsmarka (Elisabeth og Gunder Garsmark)
Distanse: 15 km
Kart: Skarmodalen 2025/4 + Krutvatnet 2026/3
Dag 65, onsdag 4 august
Hytte Tverrelvnes - hytte Krutvatnet (Statsskog)
Distanse: 23 km
Kart: Krutvatnset 2026/3
Dag 66, torsdag 5 august
Hytte Krutvatnet - hytte Sivertgården (Stine R. og Per Sverre Engdal)
Distanse: 21 km
Kart: Krutvatnset 2026/3 + Hjartfjellet 2027/3
Dag 67, fredag 6 august
Hytte Sivertgården - hytte Steikvasselv (Kari og Håkon Økland)
Distanse: 22 km
Kart: Hjartfjellet 2026/4
Dag 68, lørdag 7 august
Hytte Steikvasselv - telt Gressvasshytta
Distanse: 20 km
Kart:
Dag 69, søndag 8 august
Telt Gressvasshytta - Umbukta Fjellstue
Distanse: 25 km
Kart:
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Blir dere ikke slitne i beina av denne spaserturen gjennom Norge?
SvarSlettHenning
"Kent Mortensen på Vistit Børgefjell" Han heter Kent Mikkelsen. "Han kjører sekkene til alle NPL'ere som er innom" Båtruta over Namsvatnet drives av Børgefjellfoten ved Kurt Vollmo. Det er han som transporterer de fleste NPLère. Venterom og gapahuker drives av Røyrvik fjellstyre.
SvarSlett